Komunitní centrum

Hrátky s batolátky

4. 12. 2023
V Routě pracuji jako komunitní pracovník, mohli jste mě tedy již potkat na zahradě našeho komunitního centra. Oprášila jsem své pedagogické znalosti a vznikla tak aktivita, která je určena pro nejmenší děti a jejich doprovod Hrátky s batolátky“.


Nenechte se zmást názvem, i když je program zaměřen především na děti ve věku cca 1-3 roky, vítáni jsou i jejich starší, nebo naopak mladší sourozenci. Celé naše setkání trvá hodinu a půl, ale může pokračovat i déle, záleží pouze na tom, jak moc spěcháte domů.

Nejprve si s dětmi řekneme pár básniček a říkanek propojených s pohybem, zazpíváme si naše oblíbené písničky a poté podle nálady něco vytvoříme nebo si dle libosti pohrajeme. Během programu využíváme i různé zábavné věcičky, třeba padák, balónky, hudební nástroje a mnohé další. 

V druhé části je prostor pro popovídání, výměnu zkušeností maminek, tatínků, babiček nebo třeba čas na to vypít si čaj/kávu.

No a k čemu je to vlastně dobré? 

Děti se postupně a přirozeně socializují ve skupině svých vrstevníků, rozvíjí si řeč, osvojují si základy rytmu a zdokonalují si své pohybové dovednosti. Rodiče nebo prarodiče se mohou radovat z šikovnosti svých ratolestí a navíc se seznámit a posdílet s někým dalším své každodenní slasti i strasti.   

Těšíme se na Vás!

Petra Havlíčková

Den na zahradě

31. 5. 2023
Je příjemný jarní den a tak cestou ze školky svolím, že půjdeme na chvíli do Routy. Počasí k návštěvě zahrady vyloženě láká a děti aspoň nebudou požadovat zapnutí mobilu, televize a následně uraženě fňukat, když jim to nedovolím.

Na zahradě už je pár maminek s menšími dětmi, které drandí na motorkách. Moje nejmladší okamžitě zavelí „houpy“ a tak ji umístím do houpačky a když se spokojeně rozhoupe, můžu si dát kávu.

Starší dítě našlo kamarády ze školky a vaří na písku, tak mám ke kávě i zákusek. Zatímco jednou rukou houpu a druhou jím pískové dobroty, mám čas prohodit pár slov s ostatními návštěvníky zahrady. S maminkami probereme, co se dělo ve školce, jak nám ty malé děti špatně spí a kde je nejlepší cvičení. Kromě chumlu dětí a maminek, se tu potkáváme i s babičkami, které si sem chodí posedět a popovídat stejně jako my. 

Starší dítě už nebaví písek, a tak jde prošmejdit obchůdek. Určitě zase poneseme domů tašku věcí, které nutně potřebuje. Než stihneme odejít, přijde i nejstarší ze školy a má i kamarádku. Hned jdou na prolézačky a další hodinu je nemůžu z Routy dostat.

Zjistila jsem, že večer je opékání buřtů, takže zůstáváme. Ještě zbývá vyřešit přípravu na zítra do školy, a tak vezmu školní dítě do jurty, kde je přeci jen klidněji. Na matraci tu spokojeně spinká jedno miminko, maminka sedí v křesle a čte si knížku. Já zavolám manželovi, ať koupí buřty a dojde za námi, že dnes večeříme v Routě.

 A tak nakonec odcházíme, až když končí program a zahrada se zavírá, a já vím, že zítra ráno tu budeme znovu, protože Bubnování s Janičkou si nemůžeme nechat ujít.